Keto Bigos Prosty Smaczny Przepis
Porcje Czas przygotowania
10osób 15minut
Czas gotowania
90minut
Porcje Czas przygotowania
10osób 15minut
Czas gotowania
90minut
Składniki
  • 1kg kapusta biała
  • 1kg kapusta kiszona
  • 1kg żeberka mięsne
  • 500 g kiełbasa wiejska
  • 500g pieczarki
  • 1szt średnia cebula
  • 150g masło klarowane
Przyprawy:
  • 5szt ziele angielskie
  • 5szt liść laurowy
  • 1 i 1/2łyżeczki sól
  • 1płaska łyżeczka pieprz
  • 50g koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania
  1. Żeberka opłucz pod zimną wodą. Następnie dopraw ulubionymi przyprawami, oliwą i piecz w rękawie przez 80 minut w 180 ° C góra dół.
  2. Posiekaj świeżą kapustę w paski, wrzuć do 5 litrowego garnka i zalej wodą tak, aby przykryła kapustę.
  3. Gotuj kapustę do miękkości, odcedź.
  4. Następnie dodaj kiszoną kapustę i całość zalej ciepłą, przegotowaną wodą.
  5. Dodaj liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Pozostaw na wolnym ogniu.
  6. Obierz i posiekaj cebulę. Smaż na maśle klarowanym do zeszklenia.
  7. Umyj pieczarki, posiekaj i dodaj do smażącej się cebuli. Podsmaż, a następnie dodaj całość do kapusty.
  8. Upieczone żeberka oraz kiełbasę pokrój i dodaj do gotującej się kapusty. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h.
  9. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i gotuj jeszcze przez chwilę.
  10. Podawaj od razu, bądź odstaw bigos na całą noc (na drugi dzień po przygotowaniu jest jeszcze smaczniejszy.)
  11. Bon appétit!