Keto Bigos Prosty Smaczny Przepis
Porcje
Czas przygotowania
10
osób
15
minut
Czas gotowania
90
minut
Porcje
Czas przygotowania
10
osób
15
minut
Czas gotowania
90
minut
Składniki
1
kg
kapusta biała
1
kg
kapusta kiszona
1
kg
żeberka mięsne
500
g
kiełbasa wiejska
500
g
pieczarki
1
szt
średnia cebula
150
g
masło klarowane
Przyprawy:
5
szt
ziele angielskie
5
szt
liść laurowy
1 i 1/2
łyżeczki
sól
1
płaska łyżeczka
pieprz
50
g
koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania
Żeberka opłucz pod zimną wodą. Następnie dopraw ulubionymi przyprawami, oliwą i piecz w rękawie przez 80 minut w 180 ° C góra dół.
Posiekaj świeżą kapustę w paski, wrzuć do 5 litrowego garnka i zalej wodą tak, aby przykryła kapustę.
Gotuj kapustę do miękkości, odcedź.
Następnie dodaj kiszoną kapustę i całość zalej ciepłą, przegotowaną wodą.
Dodaj liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Pozostaw na wolnym ogniu.
Obierz i posiekaj cebulę. Smaż na maśle klarowanym do zeszklenia.
Umyj pieczarki, posiekaj i dodaj do smażącej się cebuli. Podsmaż, a następnie dodaj całość do kapusty.
Upieczone żeberka oraz kiełbasę pokrój i dodaj do gotującej się kapusty. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i gotuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj od razu, bądź odstaw bigos na całą noc (na drugi dzień po przygotowaniu jest jeszcze smaczniejszy.)
Bon appétit!