Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 60 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąka migdałowa
- 150 g awokado
- 3 szt jajko
- 120 g mleko kokosowe
- 120 ml mleko migdałowe
- 40 g kakao w proszku
- 100 g erytrytol
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Krem Czekoladowy:
- 100 g awokado
- 60 g czekolada gorzka min 85 % zawartości kakao
- 60 g erytrytol
- 50 g mleko kokosowe
- 20 g kakao w proszku
Składniki
Ciasto:
Krem Czekoladowy:
|
|
Sposób przygotowania
- Awokado umieść w malakserze i zrób gładkie purée.
- Dodaj jajka, oba mleka, kakao, ekstrakt waniliowy i zmiksuj do idealnej gładkości.
- Na koniec dodaj mąkę migdałową słodzik, proszek do pieczenia i dokładnie połącz.
- Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 16 cm tortownicy i piecz w 180°C ok. 35-40 min.
- Podczas gdy ciasto będzie stygło, przygotuj krem.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej bądź umieść w mikrofalówce na 30 s.
- Umieść w malakserze awokado, erytrytol, mleko kokosowe, kakao i zmiksuj do gładkości.
- Do masy dodaj roztopioną czekoladę i ostatecznie zmiksuj.
- Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj wierzch łyżką.
- Całość umieść w lodówce na przynajmniej 1 godzinę przed podaniem.
- Bon Appetit!