Keto Pizza Przepis Na Keto Kolację
Porcje
Czas przygotowania
3
osób
10
minut
Czas gotowania
15
minut
Porcje
Czas przygotowania
3
osób
10
minut
Czas gotowania
15
minut
Składniki
250
g
ser gouda
100
g
ser cheddar
70
g
mąka migdałowa
1
łyżka
śmietana 18%
300
g
pieczarki
1
szt
jajko
150
g
kiełbasa wiejska
150
g
pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej
3
szt
ząbek czosnku
25
g
masło klarowane
150
g
ogórek kiszony
Dodatkowo:
sól
pieprz
przyprawa do pizzy
Sposób przygotowania
Zetrzyj oba sery na tarce i przygotuj rondelek.
Wrzuć do rondelka 200 g sera gouda i 100 g sera cheddar oraz łyżkę śmietany.
Ser i śmietanę podgrzewaj na małym ogniu aż do stopnienia sera. Uważaj, żeby nie przypalić masy.
W malakserze zmiksuj ze sobą 70 g mąki migdałowej, jajko, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki przyprawy do pizzy.
Następnie dodaj masę serową i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Uformuj ciasto w okrąg.
Włóż ciasto na średnią półkę do piekarnika na 12 minut.
Zblenduj ze sobą 150 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, 3 ząbki czosnku, oraz sól i pieprz.
Pieczarki obierz i podsmaż na maśle klarowanym.
Po 12 minutach wyciągnij ciasto i odwróć je na drugą stronę.
Nałóż na ciasto sos do pizzy, następnie pieczarki i pokrojoną kiełbasę.
Dodaj 50 g startego sera gouda oraz 50 g startego sera cheddar.
Na samym wierzchu poukładaj plastry ogórka.
Całość zapiekaj przez 10 minut w 180°C (góra dół).
Bon appétit!