Makaron Keto – Carbonara Na Konjacu
Porcje Czas przygotowania
1osób 5minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
1osób 5minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
  • 200g makaron konjac
  • 2 szt żółtko jaja kurzego
  • 50g śmietana 30%
  • 20g masło klarowane
  • 150g boczek
  • 50g cebula
  • 30g parmezan
Dodatkowo:
  • sóldo smaku
  • pieprznajlepiej świeżo zmielony
Sposób przygotowania
Sos:
  1. Rozgrzej patelnię i dodaj masło klarowane.
  2. Pokrój w kostkę cebulę i boczek, następnie dodaj na rozgrzaną patelnię.
  3. Smaż aż do zrumienienia. Odstaw.
  4. Zagotuj w rondelku około 1 litra wody, zdejmij z ognia.
  5. Natychmiast na rondelku połóż miskę/talerz (naczynie nie może moczyć się w wodzie).
  6. W przygotowanej miseczce/talerzu umieść żółtka i rozbełtaj je trzepaczką.
  7. Dodaj do tego 50 g śmietany, około 10 g startego parmezanu i cały czas mieszaj przy użyciu trzepaczki. Uważaj aby masa się nie ścięła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron:
  1. Zagotuj około 2 l wody.
  2. Przygotuj makaron konjac. Wypłucz go kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie trzymając go na sitku, umieść w gorącej wodzie na około 2 minuty. Odcedź.
Całość:
  1. Żółtka, ser i śmietanę, przelej do przygotowanego boczku i cebuli. Lekko podgrzej tak, żeby całość się nie ścięła.
  2. Gotowy makaron wymieszaj z sosem. Oprusz parmezanem.
  3. Bon appétit!