Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 120 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 500 g porcja rosołowa wieprzowa
- 500 g porcja rosołowa z kurczaka
- 200 g marchewka
- 100 g seler
- 100 g pietruszka korzeń
- 1 szt średnia cebula
- 3 l woda
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przyprawa do rosołu bio (opcjonalnie)
Składniki
Przyprawy:
|
|
Sposób przygotowania
- Mięso opłucz pod zimną wodą.
- Umieść mięso w sporym garnku, zalej je 3 l zimnej wody.
- Przygotuj i obierz warzywa.
- Poczekaj, aż zaczną pojawiać się szumowiny. Zbierz szumowiny do oddzielnej miseczki.
- Kiedy skończysz zbierać szumowiny, dodaj wcześniej obrane warzywa, oprócz cebuli. Dodaj również liście laurowe i kulki ziela angielskiego.
- Cebulę w całości opiecz w piekarniku lub opal na palniku. Następnie dodaj do wywaru.
- Gotuj na minimalnym ogniu przez 2 h.
- Gotowego wywaru powinno wyjść około 2,5 l.
- Bon appétit!