SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM
Porcje
Czas przygotowania
10
osób
15
minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
15
minut
120
minut
Porcje
Czas przygotowania
10
osób
15
minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
15
minut
120
minut
Składniki
Ciasto:
300
g
mąka migdałowa
50
g
erytrytol
1/4
łyżeczki
sól
65
g
masło
Karmel:
300
g
masło orzechowe
naturalne bez dodatku cukru
75
g
masło
75
g
erytrytol
75
g
śmietana 30%
1/2
łyżeczki
ekstrakt z wanilii
Polewa czekoladowa:
100
g
czekolada gorzka
min. 85% zawartości kakao
50
g
masło
Sposób przygotowania
Umieść wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym.
Zmiksuj składniki do powstania zbitego, ale nieco kruszącego się ciasta;
Wciśnij ciasto na spód kwadratowej blachy o wymiarach 20 × 20 cm.
Piecz w temperaturze 175° przez ok. 15 min, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.
Podczas gdy ciasto będzie stygło, przygotuj karmel.
Masło orzechowe oraz masło umieść w garnuszku.
Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodaj słodzik i dokładnie wmieszaj.
Na koniec dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj do otrzymania karmelowej masy.
Rozprowadź karmel równomiernie na wystudzonym cieście.
Umieść w lodówce na min. 20 min przed wylaniem polewy czekoladowej.
Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na warstwę karmelu.
Całość Umieść w lodówce na min. 2 godziny przed podaniem.
Blok pokrój na kwadraty wielkości 4 x 4 cm.
Bon Appetit!