Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 20 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 400 g mięso mielone wołowe
- 20 g czosnek
- 400 g pomidory z puszki
- 200 g cukinia
- 20 g tarty parmezan
- 40 g masło klarowane
Przyprawy:
- 1 płaska łyżeczka kmin rzymski
- 1 płaska łyżeczka czosnek staropolski
- 1 płaska łyżeczka papryka słodka
- 1 płaska łyżeczka papryka wędzona
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
Przyprawy:
|
|
Sposób przygotowania
- Cukinie umyj pod bieżącą wodą, następnie zrób z niej makaron, przy pomocy temperówki do warzyw. Dodaj szczyptę soli i przemieszaj.
- Rozgrzej patelnie z 20 g masła klarowanego i dodaj posiekany czosnek.
- 400 g zmielonej wołowiny wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez ok. 10 min.
- Dodaj przyprawy, wszystkie w tym samym momencie.
- Dodaj pomidory z puszki. Pozostaw 5 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj drugą patelnię. Rozgrzej na niej masło klarowane (20g).
- Odcedź wodę z cukinii, następnie wrzuć ją na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 7 minut.
- W razie potrzeby dopraw cukinię solą i pieprzem.
- Wyłóż na talerz gotową cukinię i jedną porcję mięsa. Całość posyp parmezanem.
- Bon Appetit!