Zapiekanka Na Wołowinie – Keto Obiad
Porcje
Czas przygotowania
2
osób
15
minut
Czas gotowania
30
minut
Porcje
Czas przygotowania
2
osób
15
minut
Czas gotowania
30
minut
Składniki
200
g
mięso mielone
wołowe
20
g
czosnek
25
g
masło klarowane
8
szt.
żółtko jaja kurzego
100
g
śmietana 30%
200
g
ser gouda
Przyprawy:
pół łyżeczki
kmin rzymski
pół łyżeczki
czosnek staropolski
pół łyżeczki
papryka słodka
pół łyżeczki
papryka wędzona
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sposób przygotowania
Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym i dodaj czosnek. Następnie wrzuć przygotowane mięso. Smaż przez 10 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy i smaż kolejne 10 minut.
Gotowe mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Do miski zetrzyj 200 g sera gouda na średnich oczkach.
Dodaj śmietanę, żółtka oraz sól i pieprz wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową masę wyłóż na przygotowaną wcześniej wołowinę.
Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (góra-dół). Zapiekaj przez 30 minut.
Bon Appetit!