Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 90 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 kg kapusta biała
- 1 kg kapusta kiszona
- 1 kg żeberka mięsne
- 500 g kiełbasa wiejska
- 500 g pieczarki
- 1 szt średnia cebula
- 150 g masło klarowane
Przyprawy:
- 5 szt ziele angielskie
- 5 szt liść laurowy
- 1 i 1/2 łyżeczki sól
- 1 płaska łyżeczka pieprz
- 50 g koncentrat pomidorowy
Składniki
Przyprawy:
|
|
Sposób przygotowania
- Żeberka opłucz pod zimną wodą. Następnie dopraw ulubionymi przyprawami, oliwą i piecz w rękawie przez 80 minut w 180 ° C góra dół.
- Posiekaj świeżą kapustę w paski, wrzuć do 5 litrowego garnka i zalej wodą tak, aby przykryła kapustę.
- Gotuj kapustę do miękkości, odcedź.
- Następnie dodaj kiszoną kapustę i całość zalej ciepłą, przegotowaną wodą.
- Dodaj liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Pozostaw na wolnym ogniu.
- Obierz i posiekaj cebulę. Smaż na maśle klarowanym do zeszklenia.
- Umyj pieczarki, posiekaj i dodaj do smażącej się cebuli. Podsmaż, a następnie dodaj całość do kapusty.
- Upieczone żeberka oraz kiełbasę pokrój i dodaj do gotującej się kapusty. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Podawaj od razu, bądź odstaw bigos na całą noc (na drugi dzień po przygotowaniu jest jeszcze smaczniejszy.)
- Bon appétit!