
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 250 g ser gouda
- 100 g ser cheddar
- 70 g mąka migdałowa
- 1 łyżka śmietana 18%
- 300 g pieczarki
- 1 szt jajko
- 150 g kiełbasa wiejska
- 150 g pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej
- 3 szt ząbek czosnku
- 25 g masło klarowane
- 150 g ogórek kiszony
Dodatkowo:
- sól
- pieprz
- przyprawa do pizzy
Składniki
Dodatkowo:
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Zetrzyj oba sery na tarce i przygotuj rondelek.
- Wrzuć do rondelka 200 g sera gouda i 100 g sera cheddar oraz łyżkę śmietany.
- Ser i śmietanę podgrzewaj na małym ogniu aż do stopnienia sera. Uważaj, żeby nie przypalić masy.
- W malakserze zmiksuj ze sobą 70 g mąki migdałowej, jajko, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki przyprawy do pizzy.
- Następnie dodaj masę serową i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- Uformuj ciasto w okrąg.
- Włóż ciasto na średnią półkę do piekarnika na 12 minut.
- Zblenduj ze sobą 150 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, 3 ząbki czosnku, oraz sól i pieprz.
- Pieczarki obierz i podsmaż na maśle klarowanym.
- Po 12 minutach wyciągnij ciasto i odwróć je na drugą stronę.
- Nałóż na ciasto sos do pizzy, następnie pieczarki i pokrojoną kiełbasę.
- Dodaj 50 g startego sera gouda oraz 50 g startego sera cheddar.
- Na samym wierzchu poukładaj plastry ogórka.
- Całość zapiekaj przez 10 minut w 180°C (góra dół).
- Bon appétit!