Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 400 g cukinia
- 3 szt jajko
- 2 szt ząbek czosnku
- 80 g ser żółty wędzony
- 80 g tłuszcz np. smalec
Dodatkowo:
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
Składniki
Dodatkowo:
|
|
Sposób przygotowania
- Umyj dokładnie cukinię i zetrzyj ją na tarce ze średnimi oczkami.
- Do startej cukinii dodaj pół łyżeczki soli i odstaw na 15 – 20 minut do lodówki.
- Odcedź wodę z cukinii, następnie dodaj posiekany czosnek, pieprz, jajka oraz paprykę wędzoną.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej tłuszcz.
- Wyłóż masę na rozgrzany tłuszcz, formując cztery placki.
- Po przewróceniu ich na drugą stronę ułóż na nich wcześniej przygotowany ser i przykryj patelnię pokrywką.
- Placki możesz polać ketchupem (używam takiego, o obniżonej zawartości cukru).
- Bon appétit!