Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 120 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąka migdałowa
- 50 g erytrytol
- 1/4 łyżeczki sól
- 65 g masło
Karmel:
- 300 g masło orzechowe naturalne bez dodatku cukru
- 75 g masło
- 75 g erytrytol
- 75 g śmietana 30%
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolada gorzka min. 85% zawartości kakao
- 50 g masło
Składniki
Ciasto:
Karmel:
Polewa czekoladowa:
|
|
Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym.
- Zmiksuj składniki do powstania zbitego, ale nieco kruszącego się ciasta;
- Wciśnij ciasto na spód kwadratowej blachy o wymiarach 20 × 20 cm.
- Piecz w temperaturze 175° przez ok. 15 min, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.
- Podczas gdy ciasto będzie stygło, przygotuj karmel.
- Masło orzechowe oraz masło umieść w garnuszku.
- Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie dodaj słodzik i dokładnie wmieszaj.
- Na koniec dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj do otrzymania karmelowej masy.
- Rozprowadź karmel równomiernie na wystudzonym cieście.
- Umieść w lodówce na min. 20 min przed wylaniem polewy czekoladowej.
- Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na warstwę karmelu.
- Całość Umieść w lodówce na min. 2 godziny przed podaniem.
- Blok pokrój na kwadraty wielkości 4 x 4 cm.
- Bon Appetit!