Wydruk przepisu
SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM
SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM 1 KetoManiak.pl Dieta Ketogeniczna | Przepisy | Baza Wiedzy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 120 minut
Porcje
osób
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąka migdałowa
  • 50 g erytrytol
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 65 g masło
Karmel:
  • 300 g masło orzechowe naturalne bez dodatku cukru
  • 75 g masło
  • 75 g erytrytol
  • 75 g śmietana 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolada gorzka min. 85% zawartości kakao
  • 50 g masło
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 120 minut
Porcje
osób
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąka migdałowa
  • 50 g erytrytol
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 65 g masło
Karmel:
  • 300 g masło orzechowe naturalne bez dodatku cukru
  • 75 g masło
  • 75 g erytrytol
  • 75 g śmietana 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolada gorzka min. 85% zawartości kakao
  • 50 g masło
SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM 1 KetoManiak.pl Dieta Ketogeniczna | Przepisy | Baza Wiedzy
Sposób przygotowania
  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym.
  2. Zmiksuj składniki do powstania zbitego, ale nieco kruszącego się ciasta;
  3. Wciśnij ciasto na spód kwadratowej blachy o wymiarach 20 × 20 cm.
  4. Piecz w temperaturze 175° przez ok. 15 min, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.
  5. Podczas gdy ciasto będzie stygło, przygotuj karmel.
  6. Masło orzechowe oraz masło umieść w garnuszku.
  7. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej masy.
  8. Następnie dodaj słodzik i dokładnie wmieszaj.
  9. Na koniec dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj do otrzymania karmelowej masy.
  10. Rozprowadź karmel równomiernie na wystudzonym cieście.
  11. Umieść w lodówce na min. 20 min przed wylaniem polewy czekoladowej.
  12. Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na warstwę karmelu.
  13. Całość Umieść w lodówce na min. 2 godziny przed podaniem.
  14. Blok pokrój na kwadraty wielkości 4 x 4 cm.
  15. Bon Appetit!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *