Czas przygotowania | 5 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 200 g makaron konjac
- 2 szt żółtko jaja kurzego
- 50 g śmietana 30%
- 20 g masło klarowane
- 150 g boczek
- 50 g cebula
- 30 g parmezan
Dodatkowo:
- sól do smaku
- pieprz najlepiej świeżo zmielony
Składniki
Dodatkowo:
|
|
Sposób przygotowania
Sos:
- Rozgrzej patelnię i dodaj masło klarowane.
- Pokrój w kostkę cebulę i boczek, następnie dodaj na rozgrzaną patelnię.
- Smaż aż do zrumienienia. Odstaw.
- Zagotuj w rondelku około 1 litra wody, zdejmij z ognia.
- Natychmiast na rondelku połóż miskę/talerz (naczynie nie może moczyć się w wodzie).
- W przygotowanej miseczce/talerzu umieść żółtka i rozbełtaj je trzepaczką.
- Dodaj do tego 50 g śmietany, około 10 g startego parmezanu i cały czas mieszaj przy użyciu trzepaczki. Uważaj aby masa się nie ścięła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron:
- Zagotuj około 2 l wody.
- Przygotuj makaron konjac. Wypłucz go kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie trzymając go na sitku, umieść w gorącej wodzie na około 2 minuty. Odcedź.
Całość:
- Żółtka, ser i śmietanę, przelej do przygotowanego boczku i cebuli. Lekko podgrzej tak, żeby całość się nie ścięła.
- Gotowy makaron wymieszaj z sosem. Oprusz parmezanem.
- Bon appétit!