Dzień dobry, cieszę się, że odwiedzasz mojego bloga. Jest mi niezmierni miło zaprezentować Ci kolejny przepis mojego autorstwa. Będzie to keto bigos.
Keto bigos – Prosty Keto Obiad
Dzisiaj przyszedł czas na mistrzostwo smaku, aromatu, prostoty wykonania. Będzie to bogaty w tłuszcze i witaminy domowy keto bigos na bazie pieczonych żeberek.
Nie będę ukrywał, jest przy tym trochę pracy, ze względu na samą obróbkę termiczną mięsa, ale jak już zostanie przyrządzony… Gwarantuje, jest wart każdej sekundy poświęconej na gotowania!
Czas przygotowania, no właśnie, tutaj będzie dobra chwila. Na całość trzeba przeznaczyć około 2,5h.
Będzie to stosunkowo wolny przepis, mógłbym go nawet porównać do robienia rosołu, bo w mojej koncepcji trwa to podobny czas.
Dwa słowa o składnikach na nasz keto bigos.
Kapusta kiszona – nie będę rozwodził się nad prozdrowotnymi wartościami tego składnika.
Chciałbym zrobić tylko jedną rzecz, przedstawić listę minerałów i witamin, które zawiera jedna porcja keto bigosu – 427 g.
Prawda jest tak, że jak każdy przepis można go dowolnie zmodyfikować pod siebie i swoje potrzeby.
To tyle tytułem wstępu, czas na składniki!
Składniki – Keto Bigos – Keto Przepis:
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 90 minut |
Porcje |
osób
|
- 1 kg kapusta biała
- 1 kg kapusta kiszona
- 1 kg żeberka mięsne
- 500 g kiełbasa wiejska
- 500 g pieczarki
- 1 szt średnia cebula
- 150 g masło klarowane
- 5 szt ziele angielskie
- 5 szt liść laurowy
- 1 i 1/2 łyżeczki sól
- 1 płaska łyżeczka pieprz
- 50 g koncentrat pomidorowy
Składniki
Przyprawy:
|
|
- Żeberka opłucz pod zimną wodą. Następnie dopraw ulubionymi przyprawami, oliwą i piecz w rękawie przez 80 minut w 180 ° C góra dół.
- Posiekaj świeżą kapustę w paski, wrzuć do 5 litrowego garnka i zalej wodą tak, aby przykryła kapustę.
- Gotuj kapustę do miękkości, odcedź.
- Następnie dodaj kiszoną kapustę i całość zalej ciepłą, przegotowaną wodą.
- Dodaj liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Pozostaw na wolnym ogniu.
- Obierz i posiekaj cebulę. Smaż na maśle klarowanym do zeszklenia.
- Umyj pieczarki, posiekaj i dodaj do smażącej się cebuli. Podsmaż, a następnie dodaj całość do kapusty.
- Upieczone żeberka oraz kiełbasę pokrój i dodaj do gotującej się kapusty. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Podawaj od razu, bądź odstaw bigos na całą noc (na drugi dzień po przygotowaniu jest jeszcze smaczniejszy.)
- Bon appétit!
Czas na liczby – Ile Keto bigos ma kalorii?
Całość keto bigosu ma:
6427 Kcal B: 314,1 g T: 512,2 g W: 142,9 g
W jednej porcji będzie:
643 Kcal B: 31,4 g T: 51,2 g W: 14,3
Kalorie, które podałem wyżej, są podane dla porcji o wielkości 427 g.
Tak jak wspomniałem już wcześniej proporcje dobrze ustalać we własnym zakresie.
Porcja na 643 Kcal, będzie pożywna i solidna.
Używam aplikacji do liczenia kalorii Fitatu i ją też rekomenduje.
To już koniec na dzisiaj. Jeśli masz jakieś pytania, to napisz wiadomość (odpowiadam na wszystkie maile).