KETO CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO

Podziel się wpisem!

Spis Treści

4.7/5 - (47 votes)

Dzień dobry! Miło mi Cię widzieć. Przyszła pora na deser, dlatego w dzisiejszym wpisie przedstawię Ci najlepszy przepis na puszyste keto ciasto czekoladowe z awokado. Jestem przekonany, że to intensywnie czekoladowe, mokre ciasto skradnie Twoje serce i zawładnie Twoim podniebieniem!

KETO CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO

Podstawą tego wspaniałego ciasta czekoladowego jest awokado, które sprawdza się tutaj naprawdę idealnie. Ten egzotyczny owoc bogaty jest w zdrowe tłuszcze, dzięki czemu z powodzeniem zastępuje m.in. masło, olej kokosowy, czy tłustą śmietankę. Jego konsystencja sprawa, że ciasto jest puszyste i idealnie wilgotne. Ponadto, smak awokado jest na tyle neutralny, że nie wpływa na smak ciasta. Podstawą tego wspaniałego ciasta czekoladowego jest awokado, które sprawdza się tutaj naprawdę idealnie. Ten egzotyczny owoc bogaty jest w zdrowe tłuszcze, dzięki czemu z powodzeniem zastępuje m.in. masło, olej kokosowy, czy tłustą śmietankę. Jego konsystencja sprawia, że ciasto jest puszyste i idealnie wilgotne. Ponadto, smak awokado jest na tyle neutralny, że nie wpływa na smak ciasta.

Należy zaznaczyć, że owoc awokado ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Dzięki niemu nasze ciasto staje się prawdziwą bombą odżywczą.

Awokado jest źródłem cennych witamin. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, B1B2B3B6 C, E, K i H. Bogate jest również w składniki odżywcze i minerały takie jak m.in.: kwas foliowy, substancje mineralne (magnes, fosfor, potas, wapń, cynk, miedź, mangan), błonnik pokarmowy, beta-karoten i inne.

Kolejnym ważnym elementem naszego Keto Ciasta Czekoladowego jest słodzik-ErytrytolErytrytol jest bardzo zdrowym zamiennikiem cukru. Posiada 60 -70% słodyczy białego cukru a jego kaloryczność jest właściwie zerowa. Erytrytol nie jest metabolizowany przez organizm człowieka i nie wpływa na poziom glukozy we krwi.

Czym byłoby ciasto czekoladowe bez czekolady? W tym wypadku polecam gorzką czekoladę z minimum 85% zawartością kakao. Należy wspomnieć, że tego typu dobra czekolada, posiada m.in. sporą dawkę magnezu, który wpływa na poprawę myślenia i koncentracji. Może również stanowić spory zastrzyk energii.

Przejdźmy więc już do przepisu na KETO CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO:

dieta ketogeniczna, keto ciasto czekoladowe, ketomaniak

Jesteś już na diecie ketogenicznej, wciąż szukasz nowych pomysłów na desery? Pewnie czytałeś, już artykuł o ketoadaptacji. Chcesz urozmaicić swoją dietę o słodkie przekąski? Czas na wspaniałe Keto ciasto czekoladowe z awokado!

 

Wydruk przepisu
KETO CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO
KETO CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO 2 KetoManiak.pl Dieta Ketogeniczna | Przepisy | Baza Wiedzy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osób
Składniki
Ciasto:
  • 200 g mąka migdałowa
  • 150 g awokado
  • 3 szt jajko
  • 120 g mleko kokosowe
  • 120 ml mleko migdałowe
  • 40 g kakao w proszku
  • 100 g erytrytol
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Krem Czekoladowy:
  • 100 g awokado
  • 60 g czekolada gorzka min 85 % zawartości kakao
  • 60 g erytrytol
  • 50 g mleko kokosowe
  • 20 g kakao w proszku
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osób
Składniki
Ciasto:
  • 200 g mąka migdałowa
  • 150 g awokado
  • 3 szt jajko
  • 120 g mleko kokosowe
  • 120 ml mleko migdałowe
  • 40 g kakao w proszku
  • 100 g erytrytol
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Krem Czekoladowy:
  • 100 g awokado
  • 60 g czekolada gorzka min 85 % zawartości kakao
  • 60 g erytrytol
  • 50 g mleko kokosowe
  • 20 g kakao w proszku
KETO CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO 2 KetoManiak.pl Dieta Ketogeniczna | Przepisy | Baza Wiedzy
Sposób przygotowania
  1. Awokado umieść w malakserze i zrób gładkie purée.
  2. Dodaj jajka, oba mleka, kakao, ekstrakt waniliowy i zmiksuj do idealnej gładkości.
  3. Na koniec dodaj mąkę migdałową słodzik, proszek do pieczenia i dokładnie połącz.
  4. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 16 cm tortownicy i piecz w 180°C ok. 35-40 min.
  5. Podczas gdy ciasto będzie stygło, przygotuj krem.
  6. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej bądź umieść w mikrofalówce na 30 s.
  7. Umieść w malakserze awokado, erytrytol, mleko kokosowe, kakao i zmiksuj do gładkości.
  8. Do masy dodaj roztopioną czekoladę i ostatecznie zmiksuj.
  9. Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj wierzch łyżką.
  10. Całość umieść w lodówce na przynajmniej 1 godzinę przed podaniem.
  11. Bon Appetit!

Jeśli przepis Ci się podoba zapoznaj się z EBOOKiem – 25 POMYSŁÓW NA KETO DESERY

ketomaniak, keto ciasto czekoladowe z awokado

Czas na liczby – Ile nasze najlepsze Keto ciasto czekoladowe z awokado?

Liczby: 2922 kcal B: 92.7 g T: 240.6 g W: 77.0 g

Wyliczone wartości żywieniowe dotyczą całego ciasta, a nie pojedynczej porcji. W obliczeniach nie biorę pod uwagę erytrytolu. Wynika to z tego, że nie jest on metabolizowany przez organizm człowieka i nie ma wpływu na poziom glukozy we krwi. Erytrytol dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (ok. 90%) i praktycznie w całości jest wydalany wraz z moczem. 

Do liczenia kalorii  używam aplikacji Fitatu i ją też rekomenduję.

Życzę Ci, aby Twoje Keto ciasto czekoladowe z awokado wyszło równie wyśmienicie!

To już koniec na dzisiaj, jeśli masz pytania, zapraszam do kontaktu — napisz wiadomość (odpisuje na wszystkie maile).

Polecam Ebook – 25 POMYSŁÓW NA KETO DESERY 

Polecane produkty KetoManiaka:
Polecane

Korzystając z tej strony, zgadzasz się na wykorzystanie plików cookie. Używam plików cookie, aby zapewnić Ci lepsze funkcjonowanie strony i poprawić jej efektywność.