SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM

Podziel się wpisem!

Spis Treści

4.8/5 - (35 votes)

Dzień dobry! Miło mi Cię znów widzieć na moim keto blogu! W dzisiejszym wpisie przedstawię Ci przepis na szybki, przepyszny keto deser. Jeśli jesteś fanem masła orzechowego i czekolady to jestem pewien, że ten keto deser przypadnie Ci do gustu!

SZYBKI KETO DESER – BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM

Mój szybki keto deser — batony z orzechowym karmelem, składają się z 3 warstw: kruchego spodu, karmelowego nadzienia i polewy czekoladowej.

Mąka migdałowa, z której zostało wykonane ciasto kruche, idealnie wpisuje się w założenia diety ketogenicznej. 100 g maki migdałowej zawiera zaledwie 17,9 g węglowodanów, ponadto jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych — jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. Spożywanie mąki migdałowej obniża ryzyko występowania m.in. chorób serca, czy cukrzycy oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Mąka migdałowa jest bogata również w magnez, żelazo i wapń.

Najważniejszym elementem batonów jest karmel, który wykonany został na bazie naturalnego masła orzechowego bez dodatku cukru ani soli. Masło orzechowe jest nie tylko pyszne, ale jest dosłownie bombą odżywczą. Masło orzechowe m.in. usprawnia pracę układu krwionośnego oraz nerwowego, wspomaga pamięć, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka jelita grubego oraz jest w stanie przyspieszyć proces spalania tłuszczu. Dzięki wysokiej zawartości cynku poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

Do wykonania polewy czekoladowej polecam gorzką czekoladę z minimum 85% zawartością kakao. Należy wspomnieć, że tego typu dobra czekolada, posiada m.in. sporą dawkę magnezu, który wpływa na poprawę myślenia i koncentracji. Może również stanowić spory zastrzyk energii.

Do nadania słodyczy tradycyjnie używam erytrytolu. Przypominam, że erytrytol posiada 60 -70% słodyczy białego cukru a jego kaloryczność jest właściwie zerowa. Erytrytol nie jest metabolizowany przez organizm człowieka i nie wpływa na poziom glukozy we krwi.

Zapraszam do przepisu na SZYBKI KETO DESER – BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM !

ketomaniak, keto deser, dieta ketogeniczna

Jesteś już na diecie ketogenicznej, wciąż szukasz nowych pomysłów na keto desery? Pewnie czytałeś, już artykuł o ketoadaptacji. Chcesz urozmaicić swoją dietę o słodkie przekąski? Czas na SZYBKI KETO DESER w postaci BATONÓW Z ORZECHOWYM KARMELEM !

Wydruk przepisu
SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM
SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM 2 KetoManiak.pl Dieta Ketogeniczna | Przepisy | Baza Wiedzy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 120 minut
Porcje
osób
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąka migdałowa
  • 50 g erytrytol
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 65 g masło
Karmel:
  • 300 g masło orzechowe naturalne bez dodatku cukru
  • 75 g masło
  • 75 g erytrytol
  • 75 g śmietana 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolada gorzka min. 85% zawartości kakao
  • 50 g masło
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 120 minut
Porcje
osób
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąka migdałowa
  • 50 g erytrytol
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 65 g masło
Karmel:
  • 300 g masło orzechowe naturalne bez dodatku cukru
  • 75 g masło
  • 75 g erytrytol
  • 75 g śmietana 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolada gorzka min. 85% zawartości kakao
  • 50 g masło
SZYBKI KETO DESER — BATONY Z ORZECHOWYM KARMELEM 2 KetoManiak.pl Dieta Ketogeniczna | Przepisy | Baza Wiedzy
Sposób przygotowania
  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym.
  2. Zmiksuj składniki do powstania zbitego, ale nieco kruszącego się ciasta;
  3. Wciśnij ciasto na spód kwadratowej blachy o wymiarach 20 × 20 cm.
  4. Piecz w temperaturze 175° przez ok. 15 min, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.
  5. Podczas gdy ciasto będzie stygło, przygotuj karmel.
  6. Masło orzechowe oraz masło umieść w garnuszku.
  7. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej masy.
  8. Następnie dodaj słodzik i dokładnie wmieszaj.
  9. Na koniec dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj do otrzymania karmelowej masy.
  10. Rozprowadź karmel równomiernie na wystudzonym cieście.
  11. Umieść w lodówce na min. 20 min przed wylaniem polewy czekoladowej.
  12. Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na warstwę karmelu.
  13. Całość Umieść w lodówce na min. 2 godziny przed podaniem.
  14. Blok pokrój na kwadraty wielkości 4 x 4 cm.
  15. Bon Appetit!

Jeśli przepis Ci się podoba zapoznaj się z EBOOKiem – 25 POMYSŁÓW NA KETO DESERY

keto deser, ketomaniak, dieta ketogenicza

Czas na liczby – Jakie wartości żywieniowe posiada nasz keto deser?

Liczby: 5832 kcal B: 147.2 g T: 530.0 g W: 123.9 g

UWAGA! Wyliczone wartości żywieniowe dotyczą całego deseru, a nie pojedynczej porcji. W obliczeniach nie biorę pod uwagę erytrytolu. Wynika to z tego, że nie jest on metabolizowany przez organizm człowieka i nie ma wpływu na poziom glukozy we krwi. Erytrytol dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (ok. 90%) i praktycznie w całości jest wydalany wraz z moczem. 

Do liczenia kalorii  używam aplikacji Fitatu i ją też rekomenduję.

Życzę Ci, aby Twój keto deser, a właściwie batony z orzechowym karmelem wyszły równie wyśmienicie!

To już koniec na dzisiaj, jeśli masz pytania, zapraszam do kontaktu — napisz wiadomość (odpisuje na wszystkie maile).

Polecam Ebook – 25 POMYSŁÓW NA KETO DESERY 

Polecane produkty KetoManiaka:
Polecane

Korzystając z tej strony, zgadzasz się na wykorzystanie plików cookie. Używam plików cookie, aby zapewnić Ci lepsze funkcjonowanie strony i poprawić jej efektywność.