Dzień dobry, witam Cię na moim blogu KetoManiak.pl. Przygotowałem dla Ciebie kolejny przepis, tym razem będzie to bardzo dobra, szybka i smaczna keto kolacja, czyli Carbonara na Konjacu.
Makaron Keto – Carbonara na Konjacu
Często w świecie keto, szukamy zamienników popularnych produktów.
Na początku ciężko jest się w tym wszystkim połapać. Zdaje sobie z tego sprawę.
W tym wpisie pokazałem już jeden sposób, jak stworzyć zamiennik makaronu – Wołowe na Cukini.
Tym razem pokazuję zupełnie coś innego.
Można śmiało powiedzieć, że Carbonara jest wręcz idealna pod dietę ketogeniczną. Boczek, ser, żółtka, śmietana, można by rzecz, czego chcieć więcej?
No dobrze, ale z czym to wszystko podać. Potrzebny jest nam makaron keto, taki, który nie będzie miał za dużo węgli.
Właśnie takim makaronem keto jest konjac. Makaron konjac jest to w czystej postaci błonnik pochodzący z korzenia rośliny o nazwie konjac. To jest jego największa zaleta. W 100 g produkty posiada on aż 4,5 g błonnika! Kolejny atutem jest jego liczba kalorii. W 100 g produktu jest tylko 12 kcal. Kolejna rzecz. Nie wymaga gotowania. Polecam jednak przepłukać go 2/3 razy w wodzie.
Czas przygotowania całego dania to jakieś 20-30 minut. W zależności od tego jak szybko uwiniemy się z przygotowaniem produktów.
Wymieniłem już zalety naszego dzisiejszego makaronu keto. Czas na składniki mineralne i witaminy!
Przedstawiam jak, prezentują się, składniki mineralne oraz witaminy dla jednej porcji 544 g Carbonarze na makaronie keto !
To tyle tytułem wstępu, czas na składniki!
Składniki – Makaron Keto – Carbonara Przepis:
Czas przygotowania | 5 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osób
|
- 200 g makaron konjac
- 2 szt żółtko jaja kurzego
- 50 g śmietana 30%
- 20 g masło klarowane
- 150 g boczek
- 50 g cebula
- 30 g parmezan
- sól do smaku
- pieprz najlepiej świeżo zmielony
Składniki
Dodatkowo:
|
|
- Rozgrzej patelnię i dodaj masło klarowane.
- Pokrój w kostkę cebulę i boczek, następnie dodaj na rozgrzaną patelnię.
- Smaż aż do zrumienienia. Odstaw.
- Zagotuj w rondelku około 1 litra wody, zdejmij z ognia.
- Natychmiast na rondelku połóż miskę/talerz (naczynie nie może moczyć się w wodzie).
- W przygotowanej miseczce/talerzu umieść żółtka i rozbełtaj je trzepaczką.
- Dodaj do tego 50 g śmietany, około 10 g startego parmezanu i cały czas mieszaj przy użyciu trzepaczki. Uważaj aby masa się nie ścięła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Zagotuj około 2 l wody.
- Przygotuj makaron konjac. Wypłucz go kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie trzymając go na sitku, umieść w gorącej wodzie na około 2 minuty. Odcedź.
- Żółtka, ser i śmietanę, przelej do przygotowanego boczku i cebuli. Lekko podgrzej tak, żeby całość się nie ścięła.
- Gotowy makaron wymieszaj z sosem. Oprusz parmezanem.
- Bon appétit!
Czas na liczby – Ile Makaron Keto – Carbonara na Konjacku ma kalorii?
Całość naszej potrawy ma:
1087 Kcal B: 46,4 g T: 92,3 g W: 14 g
Kalorie, które podałem wyżej, są podane dla porcji o wielkości 544 g.
Używam aplikacji do liczenia kalorii Fitatu i ją też rekomenduje.
To już koniec na dzisiaj. Jeśli masz jakieś pytania, to napisz wiadomość (odpowiadam na wszystkie maile).